Na današnji dan

Argentina izvršila invaziju Falklandskog otočja (1982.)

Drugog travnja 1982. Argentina je izvršila invaziju Falklandskog otočja, čime je započeo britansko-argentinski Falklandski rat. U to su vrijeme britanske trupe na Falklandskom otočju brojale samo stotinjak osoba, a Argentinci su za invaziju pripremili znatno veći broj svojih trupa.

Na Falklandskim je otocima u vrijeme argentinske invazije živjelo oko 1800 stanovnika. Falklandski otoci imaju prilično veliku površinu od čak 12 200 četvornih kilometara, što znači da su veći od npr. Kosova ili Libanona. Sastoje se od dva velika i čak 776 malih otoka.

Do prvih okršaja između Argentinaca i britanskih snaga došlo je u ranim jutarnjim satima jer su Argentinci veći dio pripremne faze invazije izveli tijekom prethodne noći, pod okriljem mraka. Za invaziju su upotrijebili nekoliko ratnih brodova, uključujući razarač Santisima Trinidad, amfibijski brod Cabo San Antonio i podmornicu Santa Fe. Argentinsku operaciju vodio je kontraadmiral Carlos Büsser. Već oko 9 sati i 15 minuta ujutro britanski guverner Rex Hunt izvršio je predaju brojčano nadmoćnijim Argentincima.

Komentari