Na današnji dan

Arapkinja Mariam Amash – najstarija žena u povijesti? – 2012.

Veći dio života provela je kod mjesta Jisr az-Zarqa u današnjem sjevernom Izraelu.

Dana 22. prosinca 2012. godine umrla je Arapkinja Mariam Amash, koja je po nekim podacima bila najdugovječnija osoba u zabilježenoj povijesti. Naime, Mariam Amash posjedovala je dokumente po kojima je bila rođena još davne 1888. godine. To bi je činilo starom oko 124 godine u trenutku smrti. Ukoliko će ta starost od 124 godine biti i službeno potvrđena, Mariam Amash nadmašt ćei prijašnju držateljicu svjetskog rekorda u starosti – Francuskinju Jeanne Calment – koja je umrla s 122 godine i 164 dana starosti.

Mariam Amash bila je beduinskog arapskog etničkog podrijetla, a živjela je sve do smrti u državi Izrael. Veći dio života provela je kod mjesta Jisr az-Zarqa u današnjem sjevernom Izraelu.

Podatak o njenoj starosti pružao je rodni list iz 1888. godine, izdan još u doba Osmanskog Carstva. Naime, područje današnjeg Izraela pripadalo je Osmanskom Carstvu sve do razdoblja Prvog svjetskog rata. Guinnessova knjiga rekorda još uvijek se nije službeno očitovala o točnosti podataka o starosti Mariam Amash.


Komentari