Na današnji dan

Arapi napali grad u dalekoj Kini – 758.

Bilo je to doba moćnog muslimanskog kalifa Al-Mansura, čija se država protezala od današnjeg Alžira pa sve do rijeke Inda. 

Dana 30. listopada 758. godine dogodio se jedan od najboljih primjera nevjerojatne snage arapske osvajačke ekspanzije. Naime, Arapi su napali daleki kineski grad Guangzhou, poznat i kao Canton. Učinili su to pomoću brodova, preplovivši ogromnu udaljenost. Bilo je to doba moćnog Abasidskog Kalifata, goleme muslimanske arapske države koja se protezala od današnjeg Alžira pa sve do rijeke Inda.

Abasidski kalif u to doba bio je znameniti Al-Mansur, poznat po tome što je kao svoju prijestolnicu osnovao novi grad Bagdad kojem je nadjenuo ime Madinat al-Salaam (hrv. Grad mira). Bagdad je postao ubrzo jednim od najvećih i najbogatijih gradova na svijetu. Bio je središte zlatnog doba arapske kulture.

Arapska ekspanzija tada je dosezala golemo područje. U 8. stoljeću muslimanske vojske pod arapskim vodstvom harale su po središnjoj Francuskoj, sve do rijeka Seine, Loire i Marne. U središnjoj Aziji ratovali su s Kinezima dinastije Tang na području današnjeg Kirgistana. Na jugoistoku granica im je bila bogata Indija.

Zanimljivi su bili i arapski prodori u Jadransko more. Tako su 841. opsjeli grad Osor na otoku Cresu. Sljedeće godine borili su se protiv Venecije pokraj otoka Suska. Dubrovnik su Arapi opsjedali 866./867. godine, a Bol na Braču napali su oko 872. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari