Na današnji dan

Antonio Vivaldi – svećenik koji je skladao baroknu glazbu – 1741.

U Beč je Vivaldi doputovao upravo pred svoju smrt. Izgleda da se u Beču nadao zaposlenju na dvoru cara Karla VI. Habsburškog. 

Dana 28. srpnja 1741. godine umro je znameniti talijanski glazbenik Antonio Vivaldi. Pripadao je baroknom razdoblju u povijesti glazbe, a danas je osobito poznat po svojoj kolekciji Četiri godišnja doba (tal. Le quattro stagioni). Taj niz od četiri koncerta za violinu i orkestar danas je jedno od najizvođenijih i najpopularnijih među svim baroknim glazbenim djelima.

Osobito je zanimljivo da je Antonio Vivaldi bio zaređeni svećenik Katoličke crkve. Zbog crvene boje njegove kose nazivali su ga Crvenim svećenikom (tal. il Prete Rosso). Vivaldi je rođen u Veneciji, a u tom je gradu proveo i većinu svog života. 

Ipak, zanimljivo je da nije umro u Veneciji, nego u Beču, u koji je doputovao upravo pred smrt. Izgleda da se Vivaldi u Beču nadao zaposlenju na dvoru cara Karla VI. Habsburškog, oca Marije Terezije. Međutim, taj je car umro ubrzo nakon Vivaldijevog dolaska. Skladatelj je, po svemu sudeći, ostao bez posla i osiromašio, a zatim ubrzo i umro. 


Komentari