Na današnji dan

Anton Florian – prvi vladar Kneževine Lihtenštajn – 1656.

Kupio je vlastelinstva Vaduz i Schellenberg, koja danas čine državu Lihtenštajn.

Dana 28. svibnja 1656. godine rođen je Anton Florian od Liechtensteina, prvi vladar Kneževine Lihtenštajn. Veliku je ulogu stekao kao odgojitelj nadvojvode Karla Habsburškog, kasnijeg njemačko-rimskog cara i hrvatsko-ugarskog te češkog Karla VI., koji je bio posljednji muški pripadnik dinastije Habsburg.

Karlo je, prije nego je postao carem, položio pravo na prijestolje Španjolske, nakon izumiranja tamošnje grane dinastije Habsburg. Knez Anton Florian od Liechtensteina otputovao je u Španjolsku i postao ondje svojevrsnim prvim ministrom i vrhovnim dvorskim meštrom Karla kao novoproglašenog kralja Španjolske. Nakon što je Karlo VI. postao carem i vratio se u Beč, knez Anton Florian dobio je vodeću ulogu u njegovoj novoj vladi. Kupio je vlastelinstva Vaduz i Schellenberg, koja danas čine državu Lihtenštajn, pa je time postao suverenim vladarom unutar Svetog Rimskog Carstva.

Kneževina Lihtenštajn održala se sve do danas kao suverena i nezavisna država, jedina preostala od mnogih sličnih državica unutar nekadašnjeg Svetog Rimskog Carstva.


Komentari