Na današnji dan

Antoine de Sartine – moćni šef policije Luja XV. (1729.)

Antoine de Sartine, utjecajni francuski šef policije i političar, rodio se 12. srpnja 1729. godine. Tijekom čak 15 godina (od 1759. do 1774.) vršio je funkciju zapovjednika policije u Parizu (fr. lieutenant général de police) što znači da je imao golemu neposrednu moć. Kasnije je, za vrijeme kralja Luja XVI. i kraljice Marije Antoanete, bio francuski ministar mornarice (fr. Secrétaire d’État de la Marine). 

Zanimljivo je da su francuski ministri imali veliku moć zbog postojanja pravnog instrumenta zvanog lettres de cachet. Radilo se o kraljevim pismima kojima se moglo bilo koju osobu u državi uhititi i zatvoriti bez istrage i suđenja. Kraljevi su unaprijed potpisivali takva pisma s prazninama, u koje je onda ministar mogao dopisati ime osobe za uhićenje. Time je ministar mogao de facto nekoga uhititi i zatvoriti na neograničeno vrijeme bez izravnog kraljevog znanja. Ministar bi u pismu dodavao na jednu predviđenu prazninu i naziv zatvora u kojeg bi uhićenik trebao biti poslan (npr. Bastilja u Parizu). Na dnu pisma ministar bi se potpisao, kao supotpisnik kralja.

Sartine je položaj šefa policije kupio, i to za svotu od 175.000 livri. To nije bilo neobično jer se većina funkcija tijekom francuskog Ancien Régimea stjecala uz plaćanje.

Sartine je vodio sustav tajne policije za kakav su se interesirali i vladari drugih europskih država. Dapače, neki od vladara čak su i kontaktirali Sartinea radi savjeta o tim stvarima. Sartine je kao šef policije koristio navodno i bivše zločince kao doušnike i suradnike.

Nakon početka Francuske revolucije Sartine je pobjegao u Španjolsku, što mu je vjerojatno spasilo život (sina su mu giljotinirali). Sartine je u Španjolskoj i preminuo, i to u gradu Tarragoni 1801. godine.


Komentari