Na današnji dan

Antisemitski slikar Edgar Degas – 1834.

Svima su danas poznati Degasovi slavni slikarski prikazi balerina. Zanimljivo je da je on rođen pod prezimenom De Gas, što ima aristokratski prizvuk (oznaka de u francuskim prezimenima najčešće upućuje na plemićko porijeklo, no ne uvijek). Otac mu je bio bankar, a majka Kreolka iz New Orleansa.

Dana 19. srpnja 1834. godine rođen je u Parizu jedan od najvećih slikara impresionizma – Edgar Degas. Čak i najširim slojevima danas su poznati njegovi slavni prikazi balerina. Zanimljivo je da je Edgar Degas rođen pod prezimenom De Gas, što ima aristokratski prizvuk (oznaka de u francuskim prezimenima najčešće upućuje na plemićko porijeklo, no ne uvijek). Otac mu je bio bankar, a majka Kreolka iz New Orleansa (Kreoli su potomci francuskih doseljenika u Ameriku). Edgar je odrastao u vrhunskog slikara, no imao je prilično neobičan karakter. Nikada se nije ženio, a neki su ga čak smatrali čovjekomrscem.

Bio je izrazito konzervativan u političkim stavovima i nije cijenio tehnološke novotarije, poput telefona. Degas je bio netolerantan u pogledu religije. Primjerice, jednom je navodno otpustio ženu koja mu je pozirala za slike, kad je saznao da je protestantkinja. Kad je izbila znamenita Dreyfusova afera u Francuskoj (u kojoj je jedan Židov optužen za špijunažu), Degas je postao još veći antisemit i javno je odbacio svoje dotadašnje židovske prijatelje. Nije čak htio ni zapošljavati modele za koje je sumnjao da su Židovke. Takav antisemitizam nije bio rijedak u Francuskoj u to doba i podlegli su mu mnogi poznati ljudi.

Komentari