Na današnji dan

Anthony Eden – dugogodišnji Churchillov šef diplomacije – 1897.

Eden je tijekom Churchillovog premijerskog mandata držao poziciju britanskog ministra vanjskih poslova. 

Anthony Eden, britanski političar koji je razmjerno rano dosegao položaj ministra vanjskih poslova, a kasnije je postao i premijerom, rođen je 12. lipnja 1897. godine. Rodio se u dvorcu Windlestone Hall, kao član zemljoposjedničke obitelji. Njegovi preci u izravnoj muškoj liniji stoljećima su nosili titulu nasljednog viteza, a majka mu je potjecala iz aristokratske obitelji Grey, koja je posjedovala i titulu grofa. Anthony Eden bio je poznat po svom atraktivnom izgledu i sklonosti prema elegantnom oblačenju, zbog čega je stekao svojevrstan status modne ikone (po njemu je naziv dobila i jedna vrsta šešira).

Eden je u Prvom svjetskom ratu bio časnik, a pretpostavlja se da je u Bitki kod Ypresa bio u rovovima nasuprot mladom Adolfu Hitleru. Nakon tog rata studirao je na Oxfordu, a u dobi od 26 godina izabran je za zastupnika u parlamentu. U britansku vladu tj. kabinet ušao je u lipnju 1935. godine, a već u prosincu iste godine postao je ministrom vanjskih poslova. Kao 38-godišnjak atraktivnog izgleda i odjeće bio je jedan od najglamuroznijih šefova diplomacije u to vrijeme. U razdoblju uspona nacizma i fašizma u Europi Eden je, za razliku od svog tadašnjeg nadređenog, britanskog premijera Nevillea Chamberlaina, nije bio pristalica politike popuštanja. U veljači 1938. godine dao je ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova u znak protesta protiv britanske politike prema Mussolinijevoj Italiji.

Nakon što je Chamberlainova politika smirivanja katastrofalno propala, novim britanskim premijerom postao je Winston Churchill, a Eden je ponovno došao na mjesto ministra vanjskih poslova. Ostao je na toj poziciji tijekom cijelog razdoblja Drugog svjetskog rata, a vratio se na nju ponovno i u Churchillovom drugom premijerskom mandatu (od 1951. do 1955. godine). Tada je postao i zamjenikom premijera, a s Churchillom se i obiteljski povezao (oženio se premijerovom nećakinjom Clarissom Spencer-Churchill). Nakon Churchillovog odlaska s premijerskog položaja upravo je Eden postao novim šefom britanske vlade. Povukao je kontroverzan potez kad je 1956. godine vojnim snagama napao Egipat, uz francusku potporu, zbog nacionalizacije Sueskog kanala. SAD se suprotstavio takvoj politici, a cijeli pothvat je doživo debakl što je premijeru Edenu oslabilo ugled. Podnio je ostavku već u siječnju 1957. godine, a ostatak života proveo je većinom izvan visoke politike. Preminuo je 1977. godine u engleskom mjestu Alvediston, u 80. godini.

piše: Dražen Krajcar


Komentari