Na današnji dan

Anne Marie Louise d’Orléans – najbogatija princeza u Europi – 1627.

Kneževina Dombes, koju je posjedovala, imala je status suverene kneževine.

Dana 29. svibnja 1627. godine rođena je Anne Marie Louise d’Orléans, vojvotkinja od Montpensiera i jedna od najbogatijih nasljednica u cjelokupnoj povijesti Francuske. Naslijedila je čak četiri vojvodske titule (Montpensier, Châtellerault, Aumale, Saint-Fargeau), tri kneževske tj. prinčevske titule (princeze od Dombesa, princeze od La Roche-sur-Yona i princeze od Joinvillea) te četiri grofovske titule.

Unatoč brojnim titulama osnovna joj je titula bila ona vojvotkinje od Montpensiera, a nazivali su je Velikom gospođicom (fr. la Grande Mademoiselle). Naime, ta titula  bila je previđena na francuskom kraljevskom dvoru tijekom 17. i 18. stoljeća u načelu za najstariju kćer brata vladajućeg kralja, pri čemu je taj brat oslovljavan kao Gospodin (fr. Monsieur). Vojvodstvo Montpensier nazvano je prema istoimenom posjedu u središnjoj Francuskoj, smještenom oko dvadeset kilometara jugozapadno od lječilišnog grada Vichyja.

Anne Marie Louise d’Orléans bila je prema izjavama suvremenika “najbogatija princeza u Europi“. Kneževina Dombes, koju je posjedovala, imala je status suverene kneževine tj. svojevrsne nezavisne države, poput današnje Kneževine Lihtenštajn. Time je Anne Marie Louise d’Orléans bila i vladarica vlastite države. Preminula je u Palači Luxembourg u Parizu 1693. godine, u dobi od 65 godina.


Komentari