Na današnji dan

Anne de Montmorency – najbogatiji francuski aristokrat – 1567.

Među glavnim dvorcima koje je posjedovao Anne de Montmorency bili su Chantilly i Écouen, oba smještena sjeverno od Pariza.

Dana 12. studenog 1567. godine umro je Anne de Montmorency, vjerojatno najbogatiji francuski aristokrat svoga vremena. Navodno je posjedovao čak oko 600 utvrda i feudalnih posjeda diljem Francuske, od okolice Pariza do Provanse. Živio je u razdoblju vrhunca francuske renesanse, koja je osobito postala slavnom po slikovitim dvorcima u dolini Loire i u drugim krajevima Francuske. Anne de Montmorency vršio je, kao moćan aristokrat, najviše dvorske službe tijekom vladavine dvaju renesansnih kraljeva – Franje (sponzora Leonarda da Vincija) i Henrika II. (poznatog po navodnom Nostradamusovom proročanstvu o pogibiji tijekom viteškog turnira). Montmorency je vršio ugledne službe velikog meštra Francuske i konetabla Francuske. Funkcija konetabla davala je vrhovno zapovjedništvo nad vojnim snagama i nadređenost svim maršalima Francuske (nekoliko stoljeća kasnije Napoleonu su pokušali ponuditi tu funkciju kako bi ga pridobili).

Obitelj de Montmorency naziv je dobila po posjedu Montmorency sjeverno od Pariza, smještenom otprilike na rubu današnjeg urbaniziranog pariškog područja. Među glavnim dvorcima koje je posjedovao Anne de Montmorency bili su Chantilly i Écouen. Godine 1551. dobio je Anne de Montmorency i titulu vojvode od Montmorencyja i paira Francuske, što je bio najviši mogući aristokratski stupanju u toj zemlji. U Bitki kod Saint-Denisa smrtno je ranjen, a preminuo je dva dana kasnije, upravo na današnji dan 1567. godine, u 75. godini.

Komentari