Na današnji dan

Anne de Montmorency – francuski renesansni vojskovođa – 1493.

Dana 15. ožujka 1493. rođen je Anne de Montmorency, francuski vrhovni vojni zapovjednik. Bio je jedan od posljednjih ljudi u povijesti s visokom titulom konetabla Francuske (fr. Connétable de France). Ta je titula nazvana prema latinskoj tituli comes stabuli, sa značenjem grof konjušnice. Konetabli Francuske imali su vrhovnu zapovjednu vlast nad vojskom, a bili su im podređeni čak i maršali Francuske (fr. Maréchaux de France). Za razliku od maršala, kojih je bilo više istodobno, funkciju konetabla Francuske uvijek je vršila samo jedna osoba.

Anne de Montmorency rođen je u Chantillyju sjeverno od Pariza. Njegova obitelj de Montmorency bila je uglednog plemićkog podrijetla, a naziv je nosila prema posjedu Montmorency, koji se također nalazio sjeverno od Pariza. Tijekom povijesti obitelj de Montmorency dala je čak dvanaest maršala i šest konetabla Francuske, a usto još i niz admirala te kardinala. Anne de Montmorency bio je prijatelj iz djetinjstva francuskog kralja Franje I., a nakon što je taj kralj došao na prijestolje, postao je njegovim vrhovnim vojnim zapovjednikom.

Borio se uz kralja u nizu bitaka u Francuskoj i Italiji, s time da je nekoliko puta zarobljen suprotstavljajući se snažnijoj protivničkoj vojsci. Protivnici u tim bitkama bili su mu španjolski Habsburgovci, hugenoti (francuski protestanti), Sveto Rimsko Carstvo i Englezi. Naslov maršala Francuske dobio je već u dvadesetim godinama života, a 1538. postao je konetablom Francuske. Tu je čast zadržao sve do svoje smrti 1567. tj. tijekom gotovo triju desetljeća. Spomenuti kralj Franjo I. bio je važan za uvođenje renesanse u Francusku, a bio je poznat i kao posljednji pokrovitelj slavnog Leonarda da Vincija. Nakon Montmorencyjeve smrti konetablom je postao i njegov sin Henri I. de Montmorency.


Komentari