Na današnji dan

Ann Radcliffe – začetnica gotičkog romana (1764.)

Ann Radcliffe rodila se kao Ann Ward 9. srpnja 1764. u Londonu. Bila je spisateljica i jedna od najpopularnijih predstavnika gotskog romana, dok ju neki smatraju začetnicom tog žanra. O njezinom privatnom životu malo se zna. Djetinjstvo i mladost provela je u Londonu, kod rođaka koji su pripadali višem društvenom sloju. Godine 1772. s njima se preselila u mjesto Bath, gdje je pohađala školu. 

S 23 godine udala se za Williama Radcliffea. Završio je studij na Oxfordu i radio kao politički izvjestitelj. Kasnije je bio vlasnik i izdavač novina English Chronicle. On je poticao Ann na pisanje kako bi skratila vrijeme. Njezina prva djela bili su ljubavni romani The Castle of Athlin and Dunbayne (1789.) i A Sicilian Romance (1790.), koje je objavila anonimno. Velik uspjeh postigla je romanom The Romance of the Forest (1791.). Prvo izdanje izašlo je anonimno, a ostali pod njenim imenom. Nakon ovog romana etablirala se kao prvorazredna spisateljica gotičkog žanra.

Obično je glavni lik bila emotivna i romantična junakinja, koja doživljavajući strašne situacije mora naučiti da razum mora voditi osjećaje. Kritičari naglašavaju Annin talent za detaljno opisivanje pejsaža koji doprinose ugođaju romana. Nakon ove uspješnice objavila je romane The Mysteries of Udolpho (1794.) i The Italian (1797.). Budući da je jako voljela putovati, radnja njezinih romana događa se i u drugim državama. Godine 1795. objavila je A Journey Made in the Summer of 1794 through Holland and the Western Frontier of Germany.

Djela Ann Radcliffe inspirirala su mnoga slavna imena: Jane Austen, Charles Dickens i Edgar Allan Poe. Unatoč slavi živjela je vrlo povučeno i rijetko se pojavljivala u javnosti. Još je jedan roman objavila anonimno Ode to Terror (1810.). Ova je priča potaknula glasine o navodnom ludilu i avanturama. Umrla je 1823. godine od napadaja astme. Postumno je objavljen roman Gaston de Blondeville (1926.)


Piše: Marsela Alić

Komentari