Na današnji dan

Anita Garibaldi – Brazilka koja je bila voljena supruga Guiseppea Garibaldija – 1821.

U vrijeme kad su se Anita i Giuseppe upoznali u Brazilu njoj je bilo samo oko 15 godina, a njemu oko 29. Anita se pridružila Garibaldiju kao borac na strani revolucionara, unatoč tome što je bila mlada djevojka.

Dana 30. kolovoza 1821. godine rođena je Anita Garibaldi, supruga talijanskog revolucionara Giuseppea Garibaldija. Vrlo je zanimljivo da je ona rođena u Brazilu, i to pod imenom Ana Maria de Jesus Ribeiro. Dakako, materinji jezik bio joj je portugalski, a u doba njenog rođenja Brazil je još uvijek bio portugalska kolonija. Rodila se u gradu Laguna, koji se nalazi otprilike na pola puta između Rio de Janeira i današnjeg najjužnijeg dijela Brazila.

Guiseppe Garibaldi upoznao je Anu Mariu de Jesus (tj. Anitu, što je umanjenica za žensko ime Ana) u južnom Brazilu, u doba kad se ondje borio na strani revolucionara koji su željeli ostvariti odvajanje južnog dijela Brazila od ostatka zemlje. U vrijeme kad su se upoznali njoj je bilo samo oko 15 godina, a njemu oko 29. Anita se pridružila Garibaldiju kao borac na strani revolucionara, unatoč tome što je bila mlada djevojka.

Anita i Giuseppe Garibaldi vjenčali su se 1842. godine, a nakon neuspjeha revolucije u južnom Brazilu preselili su se u Urugvaj, gdje je Giuseppe također sudjelovao u ratu. Anita mu je rodila ukupno četvero djece. U Italiju su se preselili u doba revolucionarne 1848. godine (Garibaldi je revolucionarnu karijeru u Italiji ostvario tek nakon sličnih karijera u Brazilu i Urugvaju). Anita je umrla od malarije 1849. godine nedaleko od Ravenne, u doba kad je ponovno bila trudna. Navodno je umrla na Garibaldijevim rukama, a u trenutku smrt imala je samo 27 godina.


Komentari