Na današnji dan

Angelo Soliman – Afrikanac cijenjen u bečkom društvu – 1796.

Angelo Soliman bio je cijenjen u Beču, navodno i od strane samog cara Josipa II. (sina carice Marije Terezije). 

Dana 21. studenog 1796. godine umro je Angelo Soliman, Afrikanac koji je imao visoko mjesto u bečkom društvu. U Europu je došao kao rob iz Afrike, no kasnije je oslobođen. Dakako, u to su vrijeme Afrikanci tamne boje kože bili vrlo rijetka pojava u Europi pa su izazivali vjerojatno prilično snažne dojmove već i samim svojim izgledom. Pretpostavlja se da je Angelo Soliman rođen oko 1721. na području današnje Nigerije ili Kameruna, navodno pod imenom Mmadi Make. Nakon što je zarobljen kao dijete, doveden je u Europu preko Marseillesa. Godine 1934. darovan je feldmaršalu knezu Georgu Christianu Lobkowitzu, pripadniku jedne od najmoćnijih češko-austrijskih obitelji.

Nakon smrti kneza Lobkowitza dospio je Angelo Soliman u kućanstvo kneza Josepha Wenzela I. od Liechtensteina. S vremenom je došao navodno na čelo kneževog kućanstva, a postao je i tutorom kneževom nasljedniku – Aloysu I. od Liechtensteina. Zanimljivo je da je Aloys I. postao 1781. godine vladajućim knezom Liechtensteina, a time ujedno i jednim od najbogatijih ljudi u Habsburškoj Monarhiji (obitelj Liechtenstein posjedovala je prostrane posjede u raznim dijelovima Monarhije).

Angelo Soliman bio je cijenjen u Beču, navodno i od strane samog cara Josipa II. (sina carice Marije Terezije). Susreo se navodno u nekoliko navrata i s Wolfgangom Amadeusom Mozartom, koji je u to vrijeme također živio u Beču. Soliman je bio slobodni zidar (mason), kao i Mozart, a s vremenom je navodno došao i na čelo masonske lože u Beču.


Soliman je umro 1796. godine, u starosti od otprilike 75 godina. Zanimljivo je da su sa Solimanovog leša nakon smrti navodno skinuli kožu da bi je napunili kao punjenu životinju i izložili kao svojevrsni egzotični kuriozitet.

Komentari