Na današnji dan

Angela Merkel – prva njemačka kancelarka (2005.)

Veröffentlichung mit Urhebernennung "Foto: Tobias Koch". Fotograf: Tobias Koch www.tobiaskoch.net Kontaktadresse für Rückfragen: [email protected] www.facebook.com/tokography

Angela Dorothea Merkel rodila se 1954. u Hamburgu. Njezina majka je bila učiteljica, a otac luteranski svećenik. Odrasla je u istočnoj Njemačkoj, odnosno u bivšem DDR-u. Doktorirala je fiziku, ali se od mladosti bavila politikom tako što je bila aktivna u opoziciji. Prezime Merkel preuzela je od supruga i zadržala ga nakon rastave, pa i nakon stupanja u drugi brak. 

Nakon ujedinjenja Njemačke njezina se politička karijera nastavila razvijati. Bila je članica stranke Demokratski pokret i izabrana za zastupnicu u parlamentu. Nakon što se Demokratski pokret ujedinio sa strankom CDU, imenovana je ministricom za žene i mladež. Velika podrška bio joj je kancelar Helmut Kohl koji joj je pomogao da postane ministrica okoliša. Nakon afere oko donacija stranci, Angela Merkel se distancirala od Helmuta Kohla, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika CDU-a. Nakon što se otkrilo da je novi predsjednik stranke također kompromitiran, Angela Merkel postala je prva žena na čelu CDU-a. 

Angela Merkel je na prvo mjesto svog političkog djelovanja stavljala snagu njemačkog gospodarstva i u tom smjeru su išle njezine reforme te jačanje njemačko-američkih veza. Protivila se ulasku Turske u EU. Godine 2005. pobijedila je na izborima za predsjednika vlade te je uživala veliku potporu javnosti, koja će s vremenom padati. Ponovno je izabrana za kancelarku 2009., 2013. i 2017. godine. Kancelarka se čvrsto zalagala za bolju integraciju imigranata u njemačko društvo. Mnogi su je kritizirali zbog puštanja velikog broja tražitelja azila u državu. Radila je na jačanju trgovinskih veza unutar EU, ali i stvaranju transantlantskih ugovora. Mnogi mediji proglasili su je najmoćnijom ženom svijeta, a časopis Time izabrao ju je 2015. za osobu godine. 

 

Piše: Marsela Alić


Komentari