Na današnji dan

Aneksija Filipina je samo “dobronamjerna asimilacija” (1899.)

Na Filipinima je 1896. počeo prilično uspješan ustanak protiv Španjolaca. Donesen je prvi filipinski ustav i proglašena privremena Republika Biak-na-Bato. Filipinci su ipak bili vojno slabiji i morali su popustiti. Vođe ustanka napustili su Filipine i sastali se s Amerikancima koji su obećali potporu kako bi se riješili Španjolske kako trgovačke konkurencije iz tog dijela svijeta.

Američko-španjolski rat izbio je 1898. godine u kojem su Amerikanci pobijedili. Vođe filipinskog ustanka vratili su se u domovinu i u siječnju 1899. osnovana je Prva Filipinska Republika. Međutim, samo mjesec dana ranije SAD i Španjolska potpisali su Pariški ugovor prema kojem je Španjolska prodala SAD-u Filipine, Guam, Kubu i Puerto Rico za 20 milijuna dolara. U kongresu su se neki prilično usprotivili takvoj aneksiji te je u SAD-u osnovana Američka antiimperijalistička liga s ciljem borbe protiv politike anekcije. Među članovima bio je i slavni pisac Mark Twain.

U Kongresu su ipak pobijedile pristalice aneksije, a  američki predsjednik William McKinley izjavio je kako je aneksija Filipina samo “dobronamjerna asimilacija”.  Potom je 4. veljače 1899. izbio rat između Filipinaca i Amerikanaca nakon što je američka patrola pucala na filipinske vojnike. Filipinci nisu imali šanse zbog američke vojne premoći. Padom Prve Filipinske Republike nakon tri godine završen je rat. Većina površine Filipina bila je pod američkom upravom, u manjima dijelovima gerilci su pružali otpor do 1916. godine. Te je godine uprava predana Filipincima.

Piše: Marsela Alić


Komentari