Na današnji dan

Andrija III., posljednji hrvatski kralj mađarske krvi (1301.)

Posljednji hrvatsko-ugarski kralj iz dinastije Arpadovića umro je 14. siječnja 1301. godine. Bio je to Andrija III., s nadimkom Mlečanin. Taj je nadimak dobio jer je rođen u Veneciji, a majka mu je bila Tomasina Morosini, mletačka patricijka. Naime, njegov otac princ Stjepan pobjegao je u Veneciju za vrijeme vladanja svoje polubraće u Ugarskoj i ondje se oženio Tomasinom.

Ostali Arpadovići nisu Stjepana i Andriju smatrali zakonitim nasljednicima prijestolja, no ipak je nakon smrti Ladislava IV. Kumanca mladi Andrija III. došao u Ugarsku i okrunjen je krunom sv. Stjepana za hrvatsko-ugarskog kralja. Otprilike u isto doba dinastija Anžuvinaca koja je vladala Napuljem također se proglasila vladajućom u Ugarskoj i Hrvatskoj. Papa i Rudolf Habsburški također su osporavali Andrijino pravo na prijestolje.

Karlo Robert Anžuvinac uspio je već za Andrijina vladanja zavladati Hrvatskom uz pomoć Šubića. Andrija III. umro je, navodno otrovan, u Budimu. Karlo Robert Anžuvinac zavladao je uskoro cijelim Hrvatsko-Ugarskim Kraljevstvom.


Komentari