Na današnji dan

Andrej Tupoljev – tvorac zastrašujućih sovjetskih teških bombardera – 1888.

U doba Hladnog rata razvio je jedan od najpoznatijih bombardera u povijesti – Tupoljev Tu-95. 

Poznati ruski konstruktor zrakoplova Andrej Nikolajevič Tupoljev rođen je 10. studenog 1888. godine. Rodio se u selu Pustomazovo sjeverno od Moskve. Tupoljev je počeo studirati aerodinamiku još znatno prije Oktobarske revolucije. Nakon što su sovjeti došli na vlast postao je jedan od glavnih vođa razvoja zrakoplovnog dizajna.

U vrijeme Staljinovih čistki, Antonov je uhićen i stavljen u zatvor. Ipak, nije smaknut, nego je nastavio raditi na svojim dizajnima u nekoj vrsti pritvora. Oslobođen je tek 1944. godine. Pri kraju Drugog svjetskog rata Tupoljev je na bazi američkih bombardera Boeing B-29 Supertvrđava (koji su nosili nuklearne bombe na Japan) izradio sovjetski bombarder Tu-4 kao gotovo jednaku kopiju.

Tek nakon Staljinove smrti Tupoljev je u punom smislu rehabilitiran u SSSR-u dobivši podršku novog sovjetskog lidera – Hruščova. Tupoljev je u to vrijeme razvio jedan od najpoznatijih bombardera u povijesti Hladnog rata – Tupoljev Tu-95. Taj teški strateški bombarder desetljećima je bio prijetnja građanima SAD-a zbog mogućnosti napada Sjeverne Amerike nuklearnim bombama. Tupoljev je doživio 85 godina, a umro je u Moskvi u doba vladavine Leonida Brežnjeva.


Komentari