Na današnji dan

Andrea Gritti – dužd iz vremena Sulejmana Veličanstvenog (1455.)

Dana 17. travnja 1455. rođen je Andrea Gritti, venecijanski plemić koji je 1523. postao duždem Mletačke Republike. Kao i većina duždeva, Gritti je u trenutku stupanja na taj vodeći položaj bio prilično star, u dobi od 68 godina.

Tijekom cijelog je razdoblja koje je Gritti proveo na položaju dužda vladar Osmanskog Carstva bio sultan Sulejman I. Veličanstveni. Naime, Sulejman je vladarom postao već 1520. godine, a vladao je zatim sve do svoje smrti 1566. (Gritti je bio dužd do smrti 1538. godine). Zanimljivo je da je Sulejman I. Veličanstveni, unatoč usporednoj vladavini s duždem Grittijem, bio od njega mlađi gotovo četrdeset godina. Mletačka Republika i Osmansko Carstvo žestoko su se u 16. stoljeću borili za prevlast na istočnom dijelu Sredozemnog mora, a osobito za vlast nad Peloponezom, Ciprom i grčkim otocima u Egejskom moru.

Andrea Gritti po zanimanju je bio trgovac i vojni zapovjednik, a izravno je već od mladosti bio uključen u rješavanje odnosa s Osmanskim Carstvom. Svojedobno su ga Osmanlije optužili i za špijuniranje. Gritti je imao znatnu ulogu u oporavku snage Mletačke Republike nakon njenog katastrofalnog poraza u Bitki kod Agnadella. Bio je u kontaktu i sa znamenitim Michelangelom Buonarrotijem. Osobito je poznatim postao portret dužda Grittija koji je naslikao znameniti Tizian (Tiziano Vecellio), talijanski renesansni slikar. Gritti je preminuo 1538. u Veneciji, u dobi od 83 godine.

Komentari