Na današnji dan

Andrea Dandolo – dužd koji je ugušio pobunu u Zadru – 1306.

Bio je prvi mletački dužd koji je posjedovao sveučilišnu diplomu.

Venecijanski plemić Andrea Dandolo, koji je 1343. godine postao duždem Mletačke Republike, rođen je 30. travnja 1306. godine.Potjecao je iz poznate obitelj Dandolokoja je tijekom povijestidalačetiri dužda, od kojih je najpoznatiji ostao Enrico Dandolo, dužd za vrijeme kojeg je osvojen Carigrad u Četvrtom križarskom ratu. Jedna pripadnica iste obitelji, Ana Dandolo, udajom je postala prvom kraljicom Srbije (Raške). Andrea Dandolo bio je posljednji od spomenuta četiri dužda iz obitelji.

Andrea Dandolo bio je prvi mletački dužd koji je posjedovao sveučilišnu diplomu. Naime, Dandolo je doktorirao pravo na Sveučilištu u Padovi te tamo radio i kao profesor.

Duždem jepostao u razmjerno mladoj dobi od 37 godina (u Mletačkoj Republici za duždeve su obično birane osobe mnogo starije životne dobi).Tijekom njegove službe dogodio se rat s Hrvatsko-Ugarskim Kraljevstvom zbog pobune Zadra protiv Mletačke vlasti. Zadarsu podupirali bosanski ban Stjepan II. Kotromanić, hrvatski ban Nikola i kralj Ludovik I. Anžuvinac. Uprkos svemu, Dandolo je 1346. godine pobunu uspio ugušiti i zadržati Zadar pod vlašču Mletačke Republike.

Andrea Dandolou svoje doba bio je poznat kaodobrotvor i podupiratelj umjetnosti. Bio je prijatelj s pjesnikom Petrarcom koji je o njemu napisao da je nepotkupljiv čovjek pun žari i ljubavi za svoju zemlju. Reformirao je venecijanski pravni zakonik i u dvije knjige skupio glavne dokumente mletačke prošlosti. Napisao je i dva povijesna dijela: Ljetopisi ili Dandolova kronika Kratka kronika, u kojima ima podataka važnih za hrvatsku povijest.


Za vrijeme Dandolove duždevske vlasti Veneciju je pogodila strahovita epidemija kuge, zvana iCrna smrt. Masovna obolijevanja i umiranja počela su 1348. godine i nastavila su se u periodu od nekoliko godina, tako da je preminuo znatan dio stanovništva Venecije. Iste 1348. godine Veneciju je pogodio i težak potres, u kojem je srušen ili oštećen velik broj zgrada.

Dužd Dandolo preživio je potres i kugu, ali je ipak preminuo razmjerno rano, u dobi od 48 godina, u Veneciji 1354. godine.Bio je posljednji dužd pokopan u bazilici sv. Marka.

piše. Dražen Krajcar

Komentari