Na današnji dan

Anarhistički bombaški napad u osam američkih gradova – 1919.

Počinitelji su u načelu bili sljedbenici Luigija Galleanija, anarhista koji se zalagao za upotrebu nasilja, kojim bi se udaralo na autoritarne čelnike ključnih institucija. 

Dana 2. lipnja 1919. godine izveli su anarhisti gotovo istovremeni bombaški napad u čak osam američkih gradova. Radilo se o bombama koje su sadržavale i do 11 kilograma dinamita, omotanog teškim komadima metala koji je trebao proizvesti šrapnele. Među pogođenim gradovima bili su Cleveland, Pittsburgh, New York i Washington, glavni grad SAD-a. Ti su bombaški napadi predstavljali eskalaciju vala anarhističkog nasilja koje je započelo još u travnju iste godine.

Počinitelji su u načelu bili sljedbenici Luigija Galleanija, anarhista koji se zalagao za upotrebu nasilja, kojim bi se udaralo na autoritarne čelnike ključnih institucija. Na meti sljedbenika Luigija Galleanija bili su u to vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama, između ostalih, bogati poduzetnici John D. Rockefeller i J. P. Morgan, Jr., njujorški gradonačelnik John F. Hylan, glavni državni odvjetnik A. Mitchell Palmer, senatori Reed Smoot, Lee S. Overman i William H. King, gradonačelnik Clevelanda Harry L. Davis, kongresmeni John L. Burnett i Albert Johnson, policijski načelnik Richard Edward Enright te sudac Vrhovnog suda Oliver Wendell Holmes.

Nakon spomenutih napada izvršene su velike racije, pri kojima su uhićene stotine osoba. Oko 500 osoba deportirano je zatim iz SAD-a (čak je i spomenuti Luigi Galleani deportiran u lipnju 1919. godine iz SAD-a u Italiju).


Komentari