Na današnji dan

Anarhist Gaetano Bresci ubio talijanskog kralja Umberta I. – 1900.

Na kralja Umberta I. naljutio se Bresci nakon stravičnog masakra koji su talijanske vojne snage napravile pri gušenju prosvjeda u Milanu 1898. godine. 

Dana 29. srpnja 1900. godine anarhist Gaetano Bresci ubio je talijanskog kralja Umberta I. u gradu Monzi. Radilo se o jednom od atentata na visokopozicionirane osobe kakvi su bili učestali na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Primjerice, na sličan su način ubijeni: francuski predsjednik Sadi Carnot 1894. godine, španjolski premijer Antonio Cánovas del Castillo 1897. godine, austrijska carica Elizabeta (Sissi) 1898. godine i američki predsjednik William McKinley 1901.godine. S obzirom na učestalost napada (po jedna smrt šefa države ili vlade svake dvije do tri godine) radilo se o pravom valu anarhističke agresivnosti.

Anarhist Gaetano Bresci imao je u trenutku kad je ubio kralja Umberta I. 31 godinu. Premda je bio rođeni Talijan, znatan je dio života proživio u SAD-u, gdje se talijanska useljenička etnička skupina nalazila pod osobito jakim utjecajem anarhističkih ideja. Na kralja Umberta I. naljutio se Bresci nakon stravičnog masakra koji su talijanske vojne snage napravile pri gušenju prosvjeda u Milanu 1898. godine. Bresci se tada odlučio iz SAD-a vratiti u rodnu Italiju i ubiti talijanskog kralja. Uspio je doprijeti do njega pri kraljevskom posjetu gradu Monzi, spomenutog 29. srpnja 1900. godine. Pucao je u kralja iz revolvera, tako da su ovoga pogodila četiri metka. Umberto I. preminuo je od posljedica atentata, a Gaetana Brescija uhitili su na licu mjesta. Organizirano je suđenje, no Bresci nije dobio smrtnu kaznu ranije karakterističnu za ubojice vladara. Naime, u to vrijeme u Italiji nije postojala smrtna kazna, tako da je Bresci dobio kaznu doživotnog zatvora. Ipak, već je sljedeće godine (1901.) pronađen mrtav u zatvoru, a nije razjašnjeno je li se sam ubio ili je ubijen.

Komentari