Na današnji dan

Ana od Foix-Candalea – francuska princeza koja se udala za hrvatsko-ugarskog kralja – 1506

Ana je odrasla na francuskom kraljevskom dvoru, a za hrvatsko-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića udala se 1502. godine pa je odmah krunjena i za kraljicu. Sa sobom je u Ugarsku dovela francuske savjetnike i dvorjane.

Dana 26. srpnja 1506. godine umrla je Ana od Foix-Candalea majka posljednjeg nezavisnog kralja čitave Ugarske i Hrvatske – Ludovika II. Jagelovića. Ana je bila supruga hrvatsko-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića, koji je potjecao iz litvansko-poljske dinastije Jagelovića. Može se činiti prilično neobičnim što se Ana, kao pripadnica južnofrancuske dinastije Foix-Candale, udala u Ugarsku i to za supruga litvansko-poljskog podrijetla, no potrebno je napomenuti da su u srednjem vijeku dinastičke ženidbe na velike udaljenosti bile prilično česte. Primjerice, princeza iz Kijeva mogla se udati za francuskog kralja, a princeza iz Španjolske za engleskog kralja.

Ana od Foix-Candalea bila je kći Gastona od Foixa, grofa od Candalea, koji je potjecao iz dinastije Foix-Grailly. Ta je dinastija svojedobno držala velike posjede u južnoj Francuskoj, uključujući grofovije Foix i Bigorre te vicegrofovije Béarn i Lautrec. Anin brat Jean od Foix-Candalea bio je nadbiskup Bordeauxa, a njen rođak François-Fébus od Foixa bio je čak i kralj Navare.

Zanimljivo je da je Ana odrasla na francuskom kraljevskom dvoru. Za hrvatsko-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića udala se 1502. godine u Stolnom Biogradu pa je odmah krunjena i za kraljicu. Sa sobom je u Ugarsku dovela francuske savjetnike i dvorjane. Ana je kralju rodila dvoje djece – sina i kćer – koji su postali značajnima u povijesti. Naime, sin je bio Ludovik II. Jagelović, posljednji kralj čitave Ugarske i Hrvatske prije njihovog uklapanja u Habsburšku Monarhiju. Kći se zvala Ana, kao i majka, a udala se za Ferdinanda I. Habsburškog, budućeg cara Svetog Rimskog Carstva, kojeg su hrvatski staleži izabrali za svog novog vladara. Upravo je ta kći Ana postala pretkom svih kasnijih hrvatskih i ugarskih vladara iz dinastije Habsburg.


Komentari