Na današnji dan

Amerikanka koja je postala britanskom lady i potkraljicom Indije – 1870.

Mary Victoria Leiter i George Curzon vjenčali su se 1895. godine, čime je ona ušla u redove britanske aristokracije. 

Dana 27. svibnja 1870. godine rođena je Mary Victoria Leiter, američka nasljednica koja je udajom ušla u najviše slojeve britanskog društva. Rođena je u Chicagu kao kći bogatog poduzetnika Levija Leitera. S roditeljima se preselila u američki glavni grad Washington, gdje je ušla u najviše slojeve društva.

Preko američkog veleposlanika upoznala je u Londonu u svojim dvadesetim godinama Georgea Curzona, političara u usponu, koji je bio sin lorda Scarsdalea. Mary Victoria Leiter i George Curzon vjenčali su se 1895. godine, čime je ona ušla u redove britanske aristokracije. Curzon je 1898. godine postavljen na položaj potkralja Indije pa su se supružnici preselili u Aziju. Mary Victoria postala je time potkraljicom Indije, što je bio najviši položaj do kojeg je ikoja Amerikanka došla do tog vremena. Dobila je naslov lady Curzon (engl. u punom obliku Lady Curzon of Kedleston), kad joj je suprug proglašen barunom (kao Lord Curzon of Kedleston).

Postala je jednom od javnosti najzanimljivijih slavnih osoba na svijetu, jer je objedinjavala ugled američke bogate nasljednice, britanske lady i potkraljice Indije. Nažalost, lady Curzon preminula je već 1906. godine, u dobi od samo 36 godina, od posljedica bolesti koju je zadobila nakon poroda.


Komentari