Na današnji dan

Amerikancima Napoleon ponudio teritorij veličine cijele Zapadne Europe – 1803.

Radilo se teritoriju u unutrašnjosti Sjeverne Amerike, ukupne površine od oko 214 milijuna hektara. SAD je prihvatio ponudu i stekao golemo zemljište po cijeni od samo 7 centa po hektaru.

Dana 11. travnja 1803. godine Amerikancima su Francuzi ponudili teritorij cijele Louisiane u Sjevernoj Americi za iznos od samo 15 milijuna dolara. Radilo se o golemom teritoriju koji danas pokriva čak 15 američkih saveznih država (Arkansas, Missouri, Iowa, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Minnesota, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Novi Meksiko, Teksas, Montana, Wyoming, Colorado i Louisiana), a čija je površina oko 214 milijuna hektara.

Američki poslanik u Parizu Robert R. Livingston, poznat i pod nadimkom Kancelar (engl. The Chancellor), bio je prilično zatečen francuskom ponudom jer je načelno poslan s namjerom dogovaranja kupnje područja oko grada New Orleansa od Francuske za 10 milijuna dolara. Kupnja stotine puta većeg teritorija za samo 50 % veću cijenu činila mu se sjajnom pa je bio siguran da će njegovi sunarodnjaci prihvatiti ponudu. I doista, krajem travnja iste godine potpisan je ugovor o kupnji. U ime Francuske transakciju je vodio Napoleonov ministar François Barbé-Marbois. Sjedinjene Američke Države stekle su time golemo zemljište veličine cijele Zapadne Europe po cijeni od samo 7 centi po hektaru.


Komentari