Na današnji dan

Amerikanci zauzeli atol Midway (1867.)

Atol Midway dobio je ime po tome što se nalazi na pola puta između Kalifornije i Japana, u sjevernom Pacifiku. Riječ je o prstenastom koraljnom grebenu površine oko 6 kvadratnih kilometara. Ukupna površina atola i lagune iznosi 83 km². Geografski pripada Havajima, ali ne pripada američkoj saveznoj državi Havaji. 

Atol je otkrio 1859. kapetan broda Gambija, N. C. Brooks. Već 28. kolovoza 1867. SAD je anektirao Midway i služio je kao stanica na putu do Japana. Godine 1903. potpao pod upravu američkog ministarstva za mornaricu, a 1940. postao je zračno uporište američke ratne mornarice. Atol je postao poznat nakon Bitke za Midway 1942., koja se odigrala između SAD-a i Japana i bila je jedna od odlučujućih bitaka na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu. 

Midway je izgubio na važnosti nakon Vijetnamskog rata i nakon što su izumljene nuklearne podmornice. Godine 1978. na Midwayu je živjelo oko 2300 ljudi, uglavnom zaposlenika američke Mornarice. Posljednji pripadnik Mornarice napustio je atol 1997. godine, a kontrolu nad atolom preuzela je američka agencija National Wildlife Refuge. Danas tamo živi oko 40 stanovnika, uglavnom znanstvenika. 

Piše: Marsela Alić

 


Komentari