Na današnji dan

Amerikanci ubili sinove Saddama Husseina – 2003.

U napadu je sudjelovalo čak 200 američkih vojnika, nekoliko helikoptera i jedan napadački zrakoplov A-10 Thunderbolt. Nakon četiri sata puškaranja, Amerikanci su srušili čitavo jedno krilo vile. Prodrli su u kuću i našli mrtva tijela oba Saddamova sina, kao i 14-godišnjeg unuka.

Dana 22. srpnja 2003. godine američke su trupe u Iraku izvršile vojnu operaciju u kojoj su likvidirale dva sina Saddama Husseina – Udaya i Qusaya. Uday je bio stariji, s 39 godina, i nekada je bio predviđen za Saddamovog nasljednika. Bio je poznat po ekstravagantnom načinu života i nasilnoj čudi. Imao je navodno oko 1.200 luksuznih automobila, uključujući i Rolls-Royce. Ubio je više ljudi, navodno i jednog vojnika koji mu je odbio salutirati.

Poznat je i po tome što je posjedovao zlatni AK-47 Kalašnjikov. Međutim, nakon atentata koji je izvršen na njega 1990-ih, u kojem je ispaljeno na njega 8 metaka dok se vozio u svom Porscheu, ostao je djelomično invalidiziran. Stoga je Saddam svojim nasljednikom proglasio mlađeg sina Qusaya (37 godina). On je, za razliku od brata, bio povučeniji i mirniji, oženjen kćerkom visokog vojnog zapovjednika, s kojom je imao tri sina (Saddamovi unuci). Na današnji dan oba navedena brata nalazila su se u jednoj vili u gradu Mosulu. S njima je bio i Mustafa Hussein, 14-godišnji Qusayev sin.


Amerikancima je dojavljena njihova lokacija, vjerojatno od strane vlasnika vile. Budući da su Saddamovi sinovi bili na listi najtraženijih meta u Iraku, u napad na njih krenula je specijalna jedinica Task Force 20, potpomognuta od strane 101. zračne divizije. Pred vilom je bio parkiran Udayev Lamborghini, kojeg mu je poklonio Gaddafi. U napadu je sudjelovalo čak 200 američkih vojnika, nekoliko helikoptera i jedan napadački zrakoplov A-10 Thunderbolt. Nakon četiri sata puškaranja, Amerikanci su srušili čitavo jedno krilo vile. Prodrli su u kuću i našli mrtva tijela oba Saddamova sina, kao i 14-godišnjeg unuka. Četvrta žrtva bio je njihov tjelohranitelj. Nakon toga pokolja Saddamu je ostao navodno živ samo još jedan sin, iz braka s mlađom drugom ženom. Ime mu je navodno Ali Hussein i do danas je ostalo nepoznato gdje se nalazi.

Komentari