Na današnji dan

Amerikanci ozračili Mikronežane bombom 938 puta jačom od Hirošime (1954.)

Svoju najjaču nuklearnu eksploziju u povijesti SAD je izvršio 1.3.1954. godine. Testiranje je obavljeno na poznatom atolu Bikini u Mikroneziji (po tom je atolu dobio ime poznati kupaći kostim bikini). Nuklearni test na današnji dan imao je naziv Castle Bravo, a snaga eksplozije iznosila je oko 15 megatona. Ako znamo da je bomba bačena na Hirošimu imala snagu od svega 16 kilotona, ova je eksplozija bila 938 puta snažnija od Hirošimine!

Snaga eksplozije iznenadila je čak i stručnjake, koji su predviđali da će iznositi samo do 6 megatona. Dakle, stvarna je eksplozija za oko 250 % nadmašila očekivanja. Zbog toga je došlo do incidenta s ozračivanjem, budući da Amerikanci nisu bili spremni na tako snažnu eksploziju. Na žalost, čak 239 lokalnih stanovnika na susjednim otocima bilo je izloženo znatnoj radijaciji, a isto tako i 28 Amerikanaca na obližnjem atolu.

U blizini Bikinija nalazio se u doba eksplozije i japanski tunolovac Daigo Fukuryū Maru. Na njemu su 23 ribara ozračena toliko da su neki od njih dobili simptome radijacijske bolesti, a jedan je i umro.

Zašto je eksplozija Castle Bravo bila toliko snažna? Riječ je bila o termonuklearnoj (fuzijskoj) bombi. Za termonuklearnu reakciju korišten je element litij (Li) i to dva izotopa u omjeru 40 : 60 (40% Li-6 i 60% Li-7). To se pokazalo kao neobično snažna kombinacija zbog količine tricija (vodikov izotop) koji je nastao tijekom reakcije. Vatrena kugla nastala u eksploziji imala je promjer od oko 7000 metara. Napravljen je krater promjera oko 2 kilometra i dubine od 76 metara.


Komentari