Na današnji dan

Amerikanci otkazali izgradnju supernosača bombardera zbog interesnih svađa – 1949.

Njegovih 12 do 18 teških bombardera bilo bi sposobno razoriti čak do 112 ciljeva u SSSR-u atomskim bombama. Po projektu taj supernosač uopće nije trebao imati nadgrađe, nego je čitava gornja paluba trebala biti ravna površina za pistu.

Dana 18. travnja 1949. godine 1949. godine započela je gradnja američkog ratnog broda koji je trebao postati najveći nosač zrakoplova u dotadašnjoj povijesti (tzv. supernosač). Dano mu je ime USS Unites States i počelo ga se graditi u važnom brodogradilištu Newport News. To nekoć najveće privatno brodogradilište u SAD-u važno je i danas (u njemu su sagrađeni svi američki nuklearni nosači aviona, a i danas se u njemu grade dva nova supernosača).

USS United States trebao je biti neviđeno velik brod, dužine čak 330 metara. Predviđeno je da nosi teške bombardere, koji bi nuklearnim bombama mogli gađati ciljeve u SSSR-u. Nijedan brod prije ni poslije nije bio opremljen teškim bombarderima, zbog jasnih razloga (teško uzlijeću s brodova). Zanimljivo je da USS United States po projektu uopće nije imao nadgrađe, nego je čitava gornja paluba bila ravna površina za pistu. Njegovih 12 do 18 teških bombardera moglo bi razoriti čak do 112 ciljeva u SSSR-u atomskim bombama.

Međutim, izgradnja tog divovskog nosača otkazana je svega 5 dana nakon što ga se počelo graditi. Razlog je bila konkurencija interesa američkog zrakoplovstva koje nije željelo da mornarica dobije strateške nuklearne bombardere. Možda su uz sve to postojali i neki privatni interesi proizvođača bombardera za zrakoplovstvo, koji su forsirali svoje avione. Uglavnom, čim je izgradnja supernosača otkazana, ministar mornarice John Sullivan iz protesta je dao ostavku. Digli su se i američki admirali, pa je nastao pravi incident (tzv. Revolt admirala). Naime, admiral Daniel Gallery čak je optužio one koji su otkazali projekt da žele potopiti mornaricu. Projekt supernosača svejedno je otkazan, no američka mornarica ipak je preživjela i danas je i dalje jaka sastavnica američkih oružanih snaga.


Komentari