Na današnji dan

Amerikanci okupirali kanadski Montreal – 1775.

Američku vojsku vodio je prema Kanadi general Richard Montgomery.

Dana 13. studenog 1775. godine dogodio se jedan od najneobičnijih događaja u američkoj povijesti ratovanja. Naime, američka je vojska osvojila kanadski grad Montreal. Malo kome je uopće poznato da su mlade Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Kanadu, i to čak prije službenog proglašenja svoje nezavisnosti (slavna američka Deklaracija nezavisnosti izglasana je tek sljedeće godine).

Američku vojsku vodio je prema Kanadi general Richard Montgomery. Vojska je krenula iz poznate tvrđave Ticonderoga putem kroz dolinu rijeke Richelieu, koja vodi iz područja današnje američke savezne države New York ravno na sjever prema Kanadi. Montreal je osvojen bez većeg otpora. Naime, britanska vojska koja je branila grad zaključila je da područje nije prikladno za obranu, pa se radije predala. Nakon osvajanja Montreala, američki general Montgomery pozvao je Kanađane da se dobrovoljno pridruže novostvorenom SAD-u. Odaziv, međutim, nije bio velik. Čitava američka invazija na kraju je propala i zbog toga Kanada danas nije u sastavu SAD-a.

Inače, ime Montreala dolazi od francuske riječi Mont Royal, što znači kraljevsko brdo. Riječ je o troglavom brdu koje se nalazi u središtu tog grada i po kojem je čitav grad dobio ime. Danas je Montreal drugi po veličini grad u Kanadi.


.

Komentari