Na današnji dan

Amerikanac ukrao tenk i napravio kaos na ulicama (1995.)

Dana 18. svibnja 1995. 35-godišnji Shawn Nelson, stanovnik San Diega u Kaliforniji, ukrao je vojni tenk iz oružarnice američke Nacionalne garde i provezao ga ulicama grada uništavajući sve pred sobom. Nelson je imao teških životnih problema: napustila ga je supruga, izgubio je posao, doživio je nesreću na motociklu i umrli su mu roditelji od raka. Postao je psihološki nestabilan. Dovezao se svojim Chevroletom u oružarnicu Nacionalne garde u San Diegu. Vrata od voznog parka bila su otvorena jer su zaposlenici tog dana radili prekovremeno. Jednostavno je ušao u dvorište s tenkovima i željeznom polugom otvorio poklopac za ulazak u tenk.

Za pokretanje tenka nisu potrebni ključevi nego je dovoljno pritisnuti gumb. Prva dva tenka nije uspio upaliti, ali treći jest. Bio je to tenk M60 Patton, težak 57 tona i s turbodizelskim motorom od 750 konjskih snaga. Srećom, streljivo za tenkove bilo je u drugoj zgradi pa Nelson nije mogao upotrijebiti tenkovski top od 105 milimetara. Nelson je izvezao tenk iz oružarnice i uputio se na vožnju ulicama San Diega. Namjerno je gazio automobile uz cestu, koji su se raspadali i gnječili poput dječjih igračaka. Kao od šale je rušio ulične stupove, a namjerno se zaletio i u jednu motoriziranu kamp kućicu i raznio ju po cesti.

Policijska vozila slijedila su tenk, no nisu imali načina zaustaviti ga. Potjeru je snimao i helikopter iz zraka. Nelson je prešao preko jednog vatrogasnog hidranta, nakon čega je voda počela sukljati desetak metara u zrak. Pokušao je srušiti i jedan most zalijetajući se u stupove, no to mu nije uspjelo. Na kraju se uputio na autocestu. Kad je pokušavao prijeći u suprotni smjer, tenk je zapeo na betonskoj blokadi na sredini autoceste. Policajci su se u tom trenutku popeli na tenk, otvorili poklopac i zapovjedili Nelsonu da stane. On ih nije slušao nego je nastavio s tenkom se izvlačiti iz betonske prepreke.

U tom je trenutku jedan od policajaca pucao u Nelsona. Pogodio ga je u rame i ovaj je umro u bolnici. Kasnije se pojavilo pitanje je li bilo nužno ubiti Nelsona. Zaključili su da ukoliko bi uspio s tenkom prijeći betonsku pregradu ušao bi u suprotnu traku autoceste gdje bi pregazio mnoga vozila s ljudima u njima. I Nelsonov brat je zaključio da je pucanje u Nelsona bilo opravdano. Naime, da su primjerice samo bacili suzavac u tenk, to bi možda zaustavilo Nelsona ali ne bi i tenk, a policija od suzavca ne bi mogla ući u kabinu.


Komentari