Na današnji dan

Amerikanac koji je postao grof Svetog Rimskog Carstva – 1753.

Benjamin Thompson bio je Amerikanac skromnog podrijetla, ali je tijekom života uspio postati vitez u Engleskoj, a za svoje zasluge u njemačkim zemljama dobio je titulu grofa Svetog Rimskog Carstva.

Dan 26. ožujka 1753. godine rođen je, na području današnjeg SAD-a, zanimljiv čovjek imena Benjamin Thompson. Tijekom života ostvario je neobičnu karijeru. Od prilično skromnih korijena u Americi, obogatio se najprije ženidbom s dobrostojećom udovicom imena Sarah Rolfe. Nije mu bilo ni 20 godina kad je sklopio taj za sebe koristan brak. Kad su Amerikanci pokrenuli Rat za nezavisnost protiv Britanaca, Benjamin Thompson je, kao prilično bogat posjednik, stao na stranu Velike Britanije tj. kralja Georgea III. i britanskih kolonijalnih moćnika.

Budući da su Amerikanci u ratu pobijedili, Thompson se iselio iz SAD-a u London. Tamo je imao određen ugled znanstvenika zbog svojih eksperimenata s barutom, te je postao članom poznatog Kraljevskog društva (engl. Royal Society). Dobio je i vitešku titulu – kao sir Benjamin Thompson. Godine 1785. preselio se još dalje – u Bavarsku. Tamo je bio pobočnik vladajućeg kneza izbornika Karla Theodora von Wittelsbacha.

U Bavarsku je Thompson uveo niz noviteta iz Amerike i Engleske. Pripisuju mu se zasluge za uvođenje uzgoja krumpira u taj dio Njemačke, a izumio je i posebnu vrstu juhe koja je bila zasitna i  jeftina (sastojala se od krumpira, piva, ječma i graška).

U Münchenu je Thompson zasnovao poznati Engleski vrt (njem. Englischer Garten) – koji je i danas jedan od najvećih javnih gradskih parkova u čitavom svijetu. Za svoje zasluge u njemačkim zemljama Benjamin Thompson dobio je titulu grofa Svetog Rimskog Carstva, s pridjevkom od Rumforda (njem. Reichsgraf von Rumford).


U dobi od preko 50 godina, nakon što mu je američka supruga preminula, oženio se s Marie-Anne Lavoisier, udovicom slavnog francuskog znanstvenika Antoinea Lavoisiera (jednog od očeva moderne kemije, koji je smaknut na giljotini). Grof od Rumforda tj. Sir Benjamin Thompson umro je u Parizu u 62. godini.

Komentari