Na današnji dan

Amerigo Vespucci – čovjek po kojem su nazvana dva kontinenta – 1454.

Naziv Amerika isprva je označavao samo obale Brazila.

Slavni Talijan po kome su Amerike dobile ime – Amerigo Vespucci – rođen je 9. ožujka 1454. godine u Firenci, za vrijeme procvata renesanse. Zaposlio se kod obitelji Medici, najjačih svjetskih bankara tog doba, kao činovnik i trgovački predstavnik. Oni su ga poslali na posao u Španjolsku upravo u trenutku kad je Kristofor Kolumbo otkrio novi kontinent, za koji je mislio da je Indija. Vespucci se u Španjolskoj bavio trgovinom koja je doživjela uspon nakon Kolumbovih otkrića.

Na poziv portugalskog kralja Manuela, Vespucci je i sam počeo putovati kao promatrač. Na prvom putovanju njihov je brod otkrio da se obala Južne Amerike proteže mnogo dalje na jug nego što bi se moglo očekivati za Indiju. Njegova su pisma s opisima te činjenice postala poznata u Europi.U svojem posljednjem pismu s kartom, poznatom pod nazivom Novi svijet (lat. Mundus novus), drži da je otkriven novi kontinent. Na temelju toga je njemački kartograf Waldseemüler 1507. izradio zemljopisnu kartuu djeluUvod u kozmografiju (1507.) na kojoj je novi kontinent nazvao Amerikom po latiniziranom Amerigovom imenu. Bila je to prva karta u povijesti s upisanim nazivom Amerika,a naziv je isprva označavao samo obale Brazila.

Kristofor Kolumbo umro je samo godina dana prije tiskanja te prve karte, i to u uvjerenju da je otkrio zapadni put do Indije. Da je poživio još koju godinu shvatio bi da je riječ o novom kontinentu. Tako je Amerigo preoteo Kolumbu slavu kad je po njemu nazvana Amerika.

piše: Dražen Krajcar


Komentari