Na današnji dan

Američkom saveznom državom postao Missouri – rodni kraj Marka Twaina – 1821.

Danas se u Missouriju nalazi geografsko središte cjelokupne populacije SAD-a (to se središte od 18. stoljeća postupno pomicalo s istočne obale SAD-a prema zapadu). 

Dana 10. kolovoza 1821. godine postao je Missouri američkom saveznom državom, 24. po redu primljenom u SAD. Naziv je dobio prema rijeci Missouri, najdužoj u Sjevernoj Americi. Ta rijeka prolazi u svom donjem toku upravo kroz državu Missouri, a utječe u Mississippi sjeverno od grada St. Louisa, koji je također smješten u toj državi. Rijeka Missouri predstavljala je važnu prometnu poveznicu za američki prodor na zapad u 19. stoljeću pa je i područje države Missouri bilo ključno za to povijesno razdoblje (odande su, primjerice, kretale prema tzv. Divljem zapadu rute Pony Expressa). U gradu St. Louisu izgrađen je kasnije golemi spomenik nazvan Gateway Arch, koji predstavlja najviši luk na svijetu, a ujedno je i najveći ljudskom rukom izgrađeni spomenik na čitavoj zapadnoj hemisferi.

Glavni grad Missourija zove se Jefferson City, u spomen na američkog predsjednika Thomasa Jeffersona, dok je najveći grad u toj državi Kansas City (smješten na granici s američkom saveznom državom Kansas). U Missouriju je rođen znameniti američki spisatelj Mark Twain (pravim imenom Samuel Langhorne Clemens), koji je tu državu svoga djetinjstva opisao i u popularnim romanima (Tom Sawyer, Huckleberry Finn). Zanimljivo je da se danas u Missouriju nalazi geografsko središte cjelokupne populacije SAD-a (to se središte od 18. stoljeća postupno pomicalo s istočne obale SAD-a prema zapadu). U toj državi živi i značajan broj stanovnika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, po čemu je Missouri među vodećim saveznim državama u SAD-u.

Komentari