Na današnji dan

Američki zrakoplov A-10 Thunderbolt II zaletio se u stambenu zgradu u Njemačkoj – 1988.

U Njemačkoj je nakon nesreće nastala naročita zabrinutost zbog toga što A-10 Thunderbolt II može biti naoružan projektilima od osiromašenog uranija.

Dana 8. prosinca 1988. godine zaletio se američki vojni zrakoplov tipa A-10 Thunderbolt II u stambenu zgradu u Njemačkoj. Nesreća se dogodila u gradu Remscheidu na južnom dijelu Ruhrske oblasti. Zrakoplov je poletio iz baze Nörvenich zapadno od Kölna, a imao je samo jednog pilota. Pri rušenju je poginuo taj pilot, ali i pet osoba na zemlji. Ozlijeđeno je još čak 50 ljudi.

Zrakoplovi A-10 Thunderbolt II svrstavaju se među najneobičnije vojne zrakoplove u povijesti. Naime, oni posjeduju vjerojatno najmoćniji top ikada ugrađen u neku letjelicu. Radi se o rotirajućem automatskom topu GAU-8 Avenger, s čak sedam cijevi. Taj top može ispaliti čak 4.200 projektila u minuti, s time da već u prvoj sekundi može ispucati oko 50 metaka, a u sljedećim sekundama, kad postigne brzinu vrtnje, i po 70. Na neki je način A-10 Thunderbolt II svojevrstan leteći top, jer višecijevni top GAU-8 Avenger sa streljivom čini velik dio ukupne mase zrakoplova. Spomenimo da je A-10 Thunderbolt II također i jedan od rijetkih zrakoplova koji posjeduju oklop. Naime, on na sebi nosi više od pola tone oklopa od titanija.

U Njemačkoj je nakon rušenja nastala naročita zabrinutost zbog toga što A-10 Thunderbolt II može biti naoružan projektilima od osiromašenog uranija. Velika gustoća tog materijala daje njegovom rotirajućem topu još veću prodornu snagu. Ipak, Amerikanci su tvrdili da srušeni zrakoplov nije nosio takve projektile.


Komentari