Na današnji dan

Američki senator Barkley umro tijekom javnog govora – 1956.

U svom posljednjem govoru, tijekom kojeg je umro, iznio je sljedeću misao “Drago mi je što sjedim u zadnjim redovima [u Senatu], jer bih radije bio sluga u Domu Gospodnjem, nego sjedio na prijestoljima moćnika”.

Dana 30. travnja 1956. godine američki senator Alben Barkley umro je od srčanog udara tijekom javnog govora u gradu Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Virginiji. Barkley je svojedobno bio čak i potpredsjednik SAD-a, tijekom predsjedničkog mandata Harryja Trumana. Na senatorskoj je poziciji bio tijekom dugog razdoblja od 23 godine, a u razdoblju Drugog svjetskog rata bio je ujedno i vođa senatske većine, kao član Demokratske stranke, što mu je davalo znatan utjecaj.

Alben Barkley neočekivano je preminuo dok je držao govor na Sveučilištu Washington i Lee (engl. Washington and Lee University) u Virginiji. U tom je trenutku bio u 79. godini, a može se pretpostaviti da ga je velika angažiranost oko kampanje za senatora prethodnih godina uvelike iscrpila (unatoč svojoj dobi radio je po šesnaest sati na dan tijekom te predizborne kampanje). U svom posljednjem govoru, tijekom kojeg je umro, iznio je sljedeću misao “Drago mi je što sjedim u zadnjim redovima [u Senatu], jer bih radije bio sluga u Domu Gospodnjem, nego sjedio na prijestoljima moćnika”.

Komentari