Na današnji dan

Američki revolveraš Doc Holliday umro od posljedica tuberkuloze – 1887.

Nakon obrazovanja za zubara otvorio je zubarsku praksu u Atlanti, glavnom gradu Georgije. Kasnije se preselio na američki Divlji zapad.

Dana 8. studenog 1887. godine umro je američki revolveraš John Henry Holliday, poznat kao Doc Holliday. Nadimak Doc potječe od činjenice da je Holliday bio zubar s diplomom koja mu je davala naslov doktor zubne kirurgije (engl. Doctor of Dental Surgery – DDS).

Holliday je rođen na američkom jugu – u državi Georgiji. Nakon obrazovanja za zubara otvorio je zubarsku praksu u Atlanti, glavnom gradu Georgije. Međutim, kad su mu bile samo oko 22 godine dijagnosticirana mu je tuberkuloza. U nadi da će mu drugačija klima produljiti život, Holliday se preselio na američki Divlji zapad. Jedno je vrijeme radio kao zubar u Dallasu, no ubrzo je postao kockar. Stekao je i veliku umješnost u pucanju iz revolvera.

Doc Holliday postao je prijatelj slavnog Wyatta Earpa, čuvara zakona na Divljem zapadu. Jednom je prilikom Earpu navodno spasio život. Holliday se 1880. godine preselio u poznati grad Tombstone u Arizoni, gdje je sljedeće godine na strani braće Earp sudjelovao u znamenitom obračunu kod O.K. Corrala.


Doc Holliday od posljedica tuberkuloze u dobi od samo 36 godina. Smrt ga je zatekla u krevetu, u gradu Glenwood Springs u Coloradu.

Komentari