Na današnji dan

Američki predsjednik prisegnuo u seoskoj kući (1923.)

Dana 3. kolovoza 1923. Calvin Coolidge zaprisegnuo je za američkog predsjednika u seoskoj kući svoje obitelji u američkoj saveznoj državi Vermont. Razlog za takvu neobičnu prisegu bilo je njegovo nenadano stupanje na predsjedničku funkciju uslijed smrti prethodnog predsjednika Warrena G. Hardinga od moždanog udara. Naime, predsjednik Harding preminuo je naglo i neočekivano prethodnog dana (2. kolovoza 1923.) u sobi hotela Palace u San Franciscu, tijekom turneje po zapadu SAD-a.

Njegov potpredsjednik Calvin Coolidge nalazio se u tom trenutku u spomenutoj američkoj saveznoj državi Vermont, čak oko 4.200 kilometara od San Francisca. Kuća Coolidgeove obitelji nije imala ni električnu struju ni telefon, tako da je on tek od glasnika saznao da je predsjednik Harding preminuo. Coolidge se obukao i pomolio, a zatim je izašao pred novinare koji su se okupili pred kućom.

Budući da se željelo osigurati kontinuitet predsjedničke vlasti preloženo je da Calvin Coolidge odmah položi predsjedničku prisegu. I doista, pred svojim ocem Johnom Calvinom Coolidgeom Starijim, koji je bio notar (javni bilježnik) i mirovni sudac, zaprisegnuo je ondje za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Prisega je održana u 2 sata i 47 minuta ujutro po lokalnom vremenu pri svjetlu kerozinske lampe, a predsjednik Coolidge zatim je otišao spavati. Kuća obitelji Coolidge, kod koje se zbio taj povijesni događaj, može se vidjeti i danas, a smještena je u šumskom predjelu središnjeg dijela države Vermont.

Komentari