Na današnji dan

Američki predsjednik po kojem se zove glavni grad Liberije – 1758.

Monroea je podržao plan preseljenja oslobođenih američkih robova natrag u Afriku.

Američki predsjednik James Monroe rođen je 28. travnja 1758. godine u Virginiji. Kao mladić borio se u Američkom ratu za nezavisnost te bio član Kontinentalnog kongresa. Žestoko se protivio ratifikaciji američkog Ustava, držeći da se suverenitet država-članica ne smije dovoditi u pitanje. Monroe je za predsjednika izabran 1816. godine, kao peti po redu, a odradio je dva mandata.

Najpoznatiji događaj koji se vezuje uz Monroev predsjednički mandat jest poruka koju je uputio Kongresu 1823. godine i u njoj iznio teze danas poznate kao Monroeva doktrina. U njoj je, povodom ustanka južnoameričkih kolonija protiv Španjolske i najava da bi europske sile mogle intervenirati u tom sukobu, utvrdio da se europske sile nemaju pravo miješati u poslove na američkom kontinentu, dok se SAD, s druge strane, nemaju pravo miješati u sukobe u Europi. Tom doktrinom započeo je američki izolacionizam prema Europi koji je trajao do Prvog svjetskog rata.


Po predsjedniku Monroeu danas zove glavni grad afričke države Liberije – Monrovia. Naime, tom je gradu dano ime u čast Monroea jer je on podržao plan preseljenja oslobođenih američkih robova natrag u Afriku (na taj je način postavljen temelj države Liberije).

Predsjednik James Monroe bio je posljednji američki predsjednik koji je nosio napudranu periku, trorogi šešir i hlače do koljena s dugim čarapama. Bila je to moda 18. stoljeća, koja je uvelike počela izumirati u doba Francuske revolucije. Ujedno je bio i posljednji predsjednik SAD-a koji nikada nije fotografiran (umro je prije nego je do njegove blizine doprla učinkovita fotografska tehnika). 

piše. Dražen Krajcar

Komentari