Select your Top Menu from wp menus

09.02.

Američki predsjednik koji je vladao samo 30 dana (1773.)

Američki predsjednik koji je vladao samo 30 dana (1773.)

Dana 9. veljače 1773. rođen je William Henry Harrison – američki predsjednik s najkraćim mandatom u povijesti. Naime, on je na mjestu predsjednika SAD-a proveo samo 30 dana, 12 sati i 32 minute. Razlog tome bila je teška upala pluća koju je dobio svega tri tjedna nakon polaganja prisege. Neki su smatrali da je upravo zbog polaganja prisege na hladnom zimskom vremenu Harrison i dobio upalu pluća.

Kad se razbolio, ležao je bolestan u Bijeloj kući, a liječnici su ga pokušali liječiti raznim tada poznatim sredstvima, poput pijavica i opijuma. Od toga mu se stanje vjerojatno samo pogoršalo. Osim toga, u Bijeloj kući bila je velika gužva zbog ljudi koji su od novoprisegnutog predsjednika željeli tražiti namještenja. Predsjednik Harrison umro je nakon svega mjesec dana u predsjedničkoj službi.

On je daleko najkraće vladajući američki predsjednik, jer je sljedeći po kratkoći mandata bio James A. Garfield s 199 dana na predsjedničkoj funkciji (prije nego je ubijen u atentatu). Unuk Williama Henryja Harrisona, imenom Benjamin Harrison, također je postao američkim predsjednikom i to oko 48 godina nakon svog djeda.

Facebook Comments

Vezani članci