Na današnji dan

Američki predsjednik koji je vladao samo 30 dana (1773.)

Dana 9. veljače 1773. rođen je William Henry Harrison – američki predsjednik s najkraćim mandatom u povijesti. Naime, on je na mjestu predsjednika SAD-a proveo samo 30 dana, 12 sati i 32 minute. Razlog tome bila je teška upala pluća koju je dobio svega tri tjedna nakon polaganja prisege. Neki su smatrali da je upravo zbog polaganja prisege na hladnom zimskom vremenu Harrison i dobio upalu pluća.

Kad se razbolio, ležao je bolestan u Bijeloj kući, a liječnici su ga pokušali liječiti raznim tada poznatim sredstvima, poput pijavica i opijuma. Od toga mu se stanje vjerojatno samo pogoršalo. Osim toga, u Bijeloj kući bila je velika gužva zbog ljudi koji su od novoprisegnutog predsjednika željeli tražiti namještenja. Predsjednik Harrison umro je nakon svega mjesec dana u predsjedničkoj službi.

On je daleko najkraće vladajući američki predsjednik, jer je sljedeći po kratkoći mandata bio James A. Garfield s 199 dana na predsjedničkoj funkciji (prije nego je ubijen u atentatu). Unuk Williama Henryja Harrisona, imenom Benjamin Harrison, također je postao američkim predsjednikom i to oko 48 godina nakon svog djeda.


Komentari