Na današnji dan

Američki predsjednik koji je nekoć bio veleposlanik u Ruskom Carstvu – 1791.

James Buchanan (1791 - 1868) *oil on canvas *155.9 x 119.7cm *1859

U doba kad je James Buchanan bio veleposlanik u Rusiji, prijestolnica te zemlje bila je u Sankt-Peterburgu. Tada je ruski car bio Nikolaj I., u čije je vrijeme organizirana ruska tajna policija.

Dana 23. travnja 1791. godine rođen je James Buchanan, 15. po redu predsjednik SAD-a. Za njega je vrlo zanimljivo da je otprilike četvrt stoljeća prije nego je postao predsjednikom bio američki veleposlanik u Ruskom Carstvu.

Buchanan je rođen u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji još u doba kad je u Europi trajala Francuska revolucija. Imao je čak desetero braće i sestara. U mladosti se dobrovoljno prijavio u vojnu jedinicu draguna. Zanimljivo je da je on jedini od američkih predsjednika koji je vojno iskustvo imao samo kao običan vojnik, a ne kao časnik. Postao je političar, a u vrijeme predsjednika Jacksona postavljen je za veleposlanika u Ruskom Carstvu.

U doba kad je James Buchanan bio veleposlanik u Rusiji, prijestolnica te zemlje bila je u Sankt-Peterburgu. Ruski car u to vrijeme bio je Nikolaj I., poznat po izrazito represivnoj vladavini. Naime, u vrijeme tog cara organizirana je ruska tajna policija. Tu je službu organizirao i vodio general grof Aleksandar Benkendorf. 


Komentari