Na današnji dan

Američki predsjednik koji je doživio najveću starost – 1913.

Predsjednik Gerald Ford umro je tek u visokoj 94. godini života. Zanimljivo je da je on postao predsjednikom SAD-a bez da se morao kandidirati, bilo kao predsjednik, bilo kao potpredsjednik. Po njemu je nazvana cijela nova klasa američkih nosača zrakoplova na nuklearni pogon (koja je naslijedila stariju klasu Nimitz).

Dana 14. srpnja 1913. godine rođen je Gerald Ford, 38. po redu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. On je osobito zanimljiv po tome što je doživio najveću starost od svih dosadašnjih predsjednika SAD-a. Naime, Ford je umro tek u visokoj 94. godini života, doživjevši starost veću čak i od Ronalda Reagana (Reagan je umro također u 94. godini, no živio je 45 dana kraće od Forda). Zanimljivo je da nijedan američki predsjednik nije živio kraće od 46 godina, koliko je imao John F. Kennedy u trenutku ubojstva. Za usporedbu, Ford je živio više nego dvostruko duže od Kennedyja.

Predsjednik Gerald Ford zanimljiv je po tome što je bio jedina osoba u povijesti SAD-a koja je vršila funkciju i potpredsjednika i predsjednika, a da ni na jednu od njih nije bila izabrana na općim izborima. Naime, Forda je svojim potpredsjednikom imenovao Richard Nixon, nakon ostavke dotadašnjeg potpredsjednika Spira T. Agnewa (koji je bio grčkog podrijetla, a dao je ostavku zbog jednog skandala). Samo osam mjeseci nakon što je Ford postao potpredsjednikom dao je i Nixon ostavku, zbog afere Watergate. Time je Ford postao novim predsjednikom SAD-a bez da se ikada do tada morao kandidirati, bilo kao predsjednik, bilo kao potpredsjednik.

Ford je odradio Nixonov mandat do kraja, a zatim je poživio još gotovo punih 30 godina. Umro je tek 2007. godine, u spomenutoj 94. godini života. Po njegovoj supruzi Betty Ford nazvani su poznati centri za pomoć ovisnicima. Po predsjedniku Fordu nazvana je cijela nova klasa američkih nosača zrakoplova na nuklearni pogon (ta je klasa naslijedila stariju klasu Nimitz, a nazvana je po Fordu jer se prvi nosač iz te klase zvao USS Gerald R. Ford.


Komentari