Na današnji dan

Američki predsjednik kojem je nizozemski bio materinji jezik – 1862.

Martin Van Buren rođen je sjeverno od New Yorka, na području nekadašnje Nove Nizozemske. Na tom je području živjelo mnogo nizozemskih doseljenika, a New York se izvorno zvao Nieuw Amsterdam (Novi Amsterdam). Van Buren je bio američki predsjednik od 1837. do 1841. godine, dakle u vrijeme dok su u Hrvatskoj još vladali feudalni odnosi (kmetstvo).

Osmi po redu predsjednik u američkoj povijesti – Martin Van Buren, umro je 24. srpnja 1862. godine. Već je iz njegovog prezimena vidljivo nizozemsko podrijetlo. Naime, obitelj Van Buren doselila se 1631. godine u Ameriku iz nizozemskog mjesta Buren, koje se nalazi istočno od grada Utrechta (kao zanimljivost spomenimo da je svega 7-8 kilometara od Burena poznati dvorac Doorn u kojem je do kraja života boravio njemački car Vilim (Wilhelm) II. u egzilu nakon Prvog svjetskog rata).

Nizozemci su se u doba kolonijalizma naseljavali na području sjeverno od današnjeg američkog grada New Yorka. Dapače, New York se izvorno zvao Nieuw Amsterdam (Novi Amsterdam), a cijelo to područje označavano je kao Nova Nizozemska. Martin Van Buren rođen je upravo na području nekadašnje Nove Nizozemske 1782. godine, dakle nakon što je SAD proglasio nezavisnost. Južno od Van Burenovog mjesta rođenja nalazi se i znameniti lokalitet Sleepy Hollow (poznat po horor-legendi o bezglavom jahaču).

Vrlo je zanimljivo da je Martinu Van Burenu materinji jezik bio nizozemski. Dapače, on je jedini predsjednik u povijesti SAD-a kojem materinji jezik nije bio engleski. Ipak, važno je naglasiti da je Van Buren rođen kao građanin SAD-a, bez obzira na njegovo nizozemsko doseljeničko podrijetlo. Dakako, Van Buren je kasnije naučio engleski jezik.

Van Buren je bio u ranijoj dobi svoje političke karijere dužnosnik u saveznoj državi New York (u kojoj je danas i čitava nekadašnja Nova Nizozemska). Postao je i senator i guverner te države, a kasnije i državni tajnik SAD-a. Pod predsjednikom Jacksonom bio je potpredsjednik SAD-a, a od 1837. do 1841. godine konačno i predsjednik. Bio je, dakle, američki predsjednik u vrijeme dok su u Hrvatskoj još vladali feudalni odnosi (kmetstvo).


Od drugih poznatih obitelji nizozemskog podrijetla koje su postale slavne u SAD-u spomenimo još obitelj Roosevelt (koja je dala dva američka predsjednika) i obitelj Vanderbilt (jedna od najbogatijih u američkoj povijesti).

Komentari