Na današnji dan

Američki predsjednik Ford pomilovao svog prethodnika Nixona – 1974.

Pomilovanje je bilo “potpuno, slobodno i apsolutno”, čime je u isključena mogućnost da se Nixona optuži u vezi s aferom Watergate.

Dana 8.rujna 1974. godine američki predsjednik Gerald Ford pomilovao je svog prethodnika Richarda Nixona. Dogodilo se to manje od mjesec dana nakon što je Nixon dao ostavku na predsjedničku dužnost zbog afere Watergate. Ford je bio Nixonov nasljednik na mjestu predsjednika SAD-a jer je ranije bio njegov potpredsjednik (Nixonovom ostavkom automatski je dobio pravo da odradi Nixonov mandat do kraja).

Pretpostavljalo se da će američka javnost negativno reagirati na pomilovanje, jer su mnogi smatrali da se davanjem ostavke Nixon nije dovoljno iskupio. Ipak, pomilovanje je predsjednik Gerald Ford javno objavio u Bijeloj kući. Pomilovanje je bilo “potpuno, slobodno i apsolutno”, čime je u potpunosti isključena mogućnost da se Nixona optuži. Nixon nije smatrao da se treba javno pokajati, jer je bio mišljenja da nije počinio nikakav zločin. Ipak, nakon pomilovanja dao je izjavu da žali što nije odlučnije reagirao pri aferi Watergate.

Komentari