Na današnji dan

Američki ogranak dinastije Bonaparte (1805.)

Dana 5. srpnja 1805. rođen je Jérôme Napoleon Bonaparte, sin Napoleonovog najmlađeg brata Jérômea. Majka Jérômea Napoleona Bonapartea bila je Amerikanka imenom Elizabeth Patterson, koja se udala za spomenutog Napoleonovog brata u SAD-u 1803. godine. Elizabeth je bila kći Williama Pattersona, jednog od najbogatijih ljudi u američkoj saveznoj državi Maryland.

Mali Jérôme Napoleon Bonaparte odrastao je u Americi s bogatom majkom, a otac mu se vratio u Europu i ponovno oženio, budući da je car Napoleon poništio spomenuti brak (Napoleon je svog brata kasnije učinio kraljem Vestfalije u Njemačkoj). Zbog toga Jérôme nije bio priznat kao član obitelji Bonaparte.

Iako je majka pokušala nagovoriti Jérômea da se vrati u Europu i postane dio tamošnje aristokracije, on nije imao takve ambicije te je ostao živjeti u SAD-u. Bavio se gotovo isključivo poljoprivredom, živeći od prihoda svojih velikih farmi kao tipičan američki veleposjednik. Dvaput je posjetio Francusku. Tijekom drugog posjeta car Napoleon III., njegov bratić, priznao ga je kao člana carske obitelji, ali nije dozvolio da on ili njegovi potomci naslijede titule.

Jérôme Napoleon Bonaparte sa svojim potomcima činio je američku granu dinastije Bonaparte. Oženio se Amerikankom Susan May Williams, koja je također bila iz bogate obitelji. Imali su dva sina: Jeromea Napoleona Bonapartea II. i Charlesa Josepha Bonapartea. Prvi postao časnik i borio se u američkoj i francuskoj vojsci, a drugi je postao čak američki glavni državni odvjetnik (engl. United States Attorney General) te ministar mornarice, ali nije imao potomke. 

Piše: Boris Blažina


Komentari