Na današnji dan

Američki Kralj čokolade sa zlatnim srcem – 1945.

13 Nov 1923, Harrisburg, Pennsylvania, USA --- Milton Hershey founded Hershey Chocolate as well as built Hershey, Pennsylvania for his employees. He became a prominent philanthropists and gave his fortune to helping those in need. --- Image by © Bettmann/CORBIS

Osobitu je korist svijetu dao Milton Hershey osnovavši školu za siromašnu djecu bez roditelja. Naime, on i njegova supruga nisu mogli imati vlastitu djecu pa su brigom za djecu bez roditelja željeli ostaviti trajan trag u svijetu.

Dana 13. listopada 1945. godine umro je američki poduzetnik Milton S. Hershey. Njegova kompanija za proizvodnju čokolade i slatkiša Hershey’s postala je najvećom u tom sektoru cijeloj Sjevernoj Americi i jednom od najvećih na svijetu. Hershey je utisnuo izrazit pečat sredini u kojoj je živio jer je osnovao grad za svoje zaposlenike (Hershey u Pennsylvaniji), zabavni park za njih (Hershey Park), kao i znamenitu školu za siromašnu djecu bez roditelja (Milton Hershey School), koja je danas jedna od najbogatijih tog tipa u cijelom svijetu.

Milton S. Hershey rođen je u Pennsylvaniji u menonitskoj zajednici (kršćani iz kojih su potekli i Amiši). U mladosti nije primio osobito visoko obrazovanje, ali je bio marljiv. Uspio je pokrenuti posao s proizvodnjom slatkiša, a s vremenom je podigao i tvornicu čokolade. Oko 1900. godine proizveo je mliječnu čokoladu zasnovanu na mlijeku iz svog rodnog kraja u Pennsylvaniji. Uspio je plasirati mliječnu čokoladu u tabli (Hershey bar) na tržište diljem SAD-a, a njegova tvornica čokolade postala je najvećom na svijetu. U sklopu kompanije Hershey sagrađen je muzej, kao i kazalište.

Osobitu je korist svijetu dao Milton S. Hershey osnovavši spomenutu filantropsku školu za siromašnu djecu bez roditelja. Naime, on i njegova supruga nisu mogli imati vlastitu djecu pa su brigom za djecu bez roditelja željeli ostaviti trajan trag u svijetu. Toj su školi (tj. zakladi koja njome upravlja) ostavili praktički čitavo svoje bogatstvo, tako da Milton Hershey School danas posjeduje više od sedam milijardi dolara i brine za velik broj djece, od predvrtićke dobi pa do dobi pred punoljetnost. Milton S. Hershey umro je u 89. godini.


Komentari