Na današnji dan

Američki Kinez – prvi čovjek u SAD-u smaknut u plinskoj komori – 1924.

Gee Jon osuđen je na smrt zbog sudjelovanja u ubojstvu.

Dana 8. veljače 1924. godine izvršeno je u SAD-u prvo smaknuće metodom plinske komore. Dogodilo se to u državnom zatvoru u Nevadi smještenom u Carson Cityju, nedaleko od poznatog jezera Tahoe i kockarskog grada Reno.

U plinskoj komori smaknut je 29-godišnji kineski doseljenik imenom Gee Jon. On je bio rođeni Kinez, ali se u dječačkoj dobi doselio u SAD. Živio je veći dio života u poznatoj Kineskoj četvrti  u San Franciscu. Bio je izgleda član lokalne kineske bande. Amerikanci su ga osudili na smrt zbog sudjelovanja u ubojstvu jednog pripadnika protivničke bande.

Lokalni zakonodavci u Nevadi prihvatili su još 1921. godine plinsku komoru kao metodu smaknuća. Gee Jon postao je prvi čovjek u SAD-u za kojeg je odlučeno primijeniti takvu metodu smaknuća. Nabavljen je otrov cijanid iz Kalifornije, pri čemu je došlo do neobične situacije. Naime, šef zatvora poslao je osobno svog asistenta u Kaliforniju da doveze otrov. Jedini dobavljivi cijanid bio je onaj namijenjen tretiranju citrusnih nasada u Kaliforniji. Asistent je doista kupio oko 10 kilograma tog otrova i dovezao ga u zatvor u Nevadi. Isprva su u zatvoru pokušali smaknuti otrovom Gee Jona u njegovoj vlastitoj ćeliji i to dok je spavao.

Međutim, ćelija nije bila nepropusna za zrak, pa taj amaterski pokušaj nije uspio. Zbog toga su morali konstruirati posebnu nepropusnu ćeliju i u nju su stavili osuđenika. Pustili su otrov na današnji dan ujutro u 9:40. Zbog pogrešne temperature otrov nije najbolje djelovao, pa je osuđenik navodno čak 6 minuta pomicao glavu prije nego što se konačno smirio. Na kraju je ipak umro.


Komentari