Na današnji dan

Američki general koji je htio baciti atomsku bombu na Kinu – 1880.

Predvodio je ceremoniju predaje Japana u Tokijskom zaljevu.

Jedan od najkontroverznijih suvremenih američkih generala Douglas MacArthur rođen je 26. siječnja 1880. godine u gradu Little Rock. Nakon što je diplomirao na Vojnoj akademiji West Point služio je, među ostalim, kao pobočnik predsjednika Theodora Roossevelta i u glavnom stožeru. Tijekom Prvog svjetskog rata sudjelovao je u borbama u Francuskoj gdje je promaknut u čin generala. U međuratnome razdoblju bio je načelnik Vojne akademije West Point, zapovjednik dvaju američkih korpusa na Filipinima i načelnik stožera američkih kopnenih oružanih snaga. Od 1935. do 1937., kada je bio umirovljen, izgrađivao je vojne snage na Filipinima.

Ponovo je aktiviran nakon ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat te preuzima vrhovno zapovjedništvo nad američkim oružanim snagama na Dalekom istoku. Stožer mu je bio u Manili, a neposredno prije pada Filipina prebačen je u Australiju. Svoje čuveno obećanje “Vratit ću se”, koje je izjavio prilikom odlaska s Filipina, a američka promidžba koristila u promotivne svrhe, ponavljao je u svim svojim javnim govorima, te je postalo jedna od najslavnijih izjava u Drugom svjetskom ratu. Nakon niza uspjelih operacija kraj Luzona, Filipina i Bornea bio je unaprijeđen u armijskoga generala, a u travnju 1945. preuzeo je zapovjedništvo nad svim američkim snagama na Pacifiku i vodio završne operacije. Predvodio je ceremoniju predaje Japana u Tokijskom zaljevu 2. rujna 1945.

Nakon rata postavljen je na moćnu poziciju vrhovnog zapovjednika u okupiranom Japanu, čime je de facto postao efektivni vladar čitavog Japana. MacArthur je proveo razvojačenje Japana te opsežne društveno–političke reforme.

U Korejskom ratu MacArthur je postavljen na čelo svih UN-ovih snaga. Na toj je poziciji iznio ideju nuklearnog napada na kineske snage koje su pomagale korejskim komunistima. Američki predsjednik Truman smijenio ga je nakon tog incidenta.


Napisao je autobiografsko djelo Sjećanja (engl. Reminiscences, 1964.). Douglas MacArthur preminuo je 1964. godine u Washingtonu.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari