Na današnji dan

Američki avion oboren nad Istočnom Njemačkom (1964.)

Dana 28. siječnja 1964. dogodio se jedan od brojnih hladnoratovskih incidenata vezanih uz prelijetanje aviona nad neprijateljskim teritorijem. Ovaj je, nažalost, završio kobno za američke pilote koji su preletjeli preko istočnonjemačke granice.

Oboreni zrakoplov bio je nenaoružani avion za vježbu tipa T-39 Sabreliner. Za razliku od mnogo poznatijeg incidenta 1960. kad je američki špijunski avion tipa Lockheed U-2 oboren blizu Sverdlovska, ovaj je put prijelaz granice najvjerojatnije izveden slučajno. T-39 je prešao granicu i nastavio se kretati istočno bez obzira na pokušaje zapovjedništva da posadu upozori što se dogodilo, vjerojatno jer im se pokvario radio. Avion su svega oko pet minuta nakon prijelaza oborili sovjetski lovci tipa MiG-19 kod sela Vogelsberg u Tiringiji.

Nastao je diplomatski incident. Amerikanci su tužili Sovjete za “šokantan i besmislen čin”, a ovi su se branili tvrdeći da su morali tako postupiti jer se avion oglušio na radio poruke i hitac upozorenja. Sovjeti su Amerikancima dozvolili pristup mjestu pada aviona tek 30. siječnja. Ispostavilo se da su sva tri člana tijela poginula. Njihova su tijela vraćena Amerikancima, a nakon kraja Hladnog rata su lokalne vlasti podignule su spomenik poginulim zrakoplovcima.

Piše: Boris Blažina


Komentari