Na današnji dan

Američka bogata nasljednica koja se udala za britanskog vojvodu od Marlborougha – 1964

Kao vojvotkinja od Marlborougha Consuelo je živjela u znamenitoj palači Blenheim pokraj Oxforda. 

Dana 6. prosinca 1964. godine umrla je Consuelo Vanderbilt, nekadašnje vojvotkinja od Marlborougha. Pripadala je američkoj obitelji Vanderbilt, jednoj od najbogatijih u 19. stoljeću, ali i u prvoj polovini 20. stoljeća. Tvorac silnog bogatstva te obitelji bio je Cornelius Vanderbilt, najbogatiji Amerikanac svog vremena. Consuelo Vanderbilt bila je njegova praunuka.

Consuelo Vanderbilt rođena je 1877. godine u New Yorku. Španjolsko ime Consuelo dobila je po svojoj krsnoj kumi koja je bila kubanskog podrijetla. Consuelo Vanderbilt udala se 1895. godine za jednog od najuglednijih britanskih aristokrata – Charlesa Spencer-Churchilla, vojvodu od Marlborougha. Ušla je time u znamenitu obitelj Spencer-Churchill, kojoj je pripadao i kasniji britanski premijer Sir Winston Churchill. Dapače, Consuelin suprug bio je premijerov bratić (očevi su im bili braća).

Kao vojvotkinja od Marlborougha Consuelo je živjela u znamenitoj palači Blenheim pokraj Oxforda. Ta palača jedna je od najvećih i najraskošnijih u čitavoj Velikoj Britaniji, a u njoj je rođen i Winston Churchill 1874. godine.


Zanimljivo je da su Consuelo i Winston bili vrlo bliski po dobi (on je bio samo oko dvije i pol godine stariji od nje). U vrijeme kad se ona udala za njegovog bratića (1895. godine) imao je Winston 20 godina (Consuelo je imala samo 18). Inače, zanimljivo je da je i Winstonova majka bila Amerikanka (Jennie Jerome).

Consuelo Vanderbilt doživjela je čak 88. godinu života. Umrla je na današnji dan u SAD-u, u mjestu Southampton na Long Islandu (nedaleko od New Yorka). Njen stariji sin naslijedio je oca kao 10. vojvoda od Marlborougha, a mlađi je oslovaljavan kao Lord Ivor Spencer-Churchill (sinovi vojvoda imaju automatsko pravo na počasnu titulu lorda).

Komentari